همیشه بین متخصصین حوزه کسبوکار اینترنتی و وب جنجالی برای رسیدن به پاسخ سوال وردپرس یا PHP وجود داشته است. برای ساخت یک وبسایت میتوان از سیستمهای مدیریت محتوا و زبانهای برنامه نویسی مختلف مطابق با نیازمان استفاده کنیم. اما یکی از زبانهای ساده اما بسیار کارآمد در برنامه نویسی زبان PHP و سیستم مدیریت محتوای وردپرس است. همانطور که میدانید در دنیای امروز برای گسترش و موفقیت در هر کسبوکاری نیاز است تا یک وبسایت داشته باشید و بیزینس خود را اینترنتی کنید.
بنابراین کسانی که میخواهند یک وبسایت راهاندازی کنند همواره این سؤال ذهنشان را درگیر میکند که وبسایت خود را با چه سیستمی راهاندازی کنند با وردپرس یا PHP؟ کدنویسی اختصاصی کنند یا از سیستم مدیریت محتوا اسفتاده کنند؟ در این مقاله قصد داریم به تعریف وردپرس و php بپردازیم. سپس مزایا و معایب وردپرس و php را بررسی کنیم.
وردپرس یا PHP؟
با کدام یک سایت خود را راهاندازی کنیم؟
همانطور که میدانید امروزه بسیاری از افراد برای معرفی و گسترش کسبوکار خود تصمیم به راهاندازی وبسایت میگیرند تا از رقبای خود در دنیای دیجیتال عقب نمانند. آنها به خوبی میدانند که داشتن یک وبسایت در زمینهی کاری آنها چقدر میتواند باعث رشد و پیشرفت کار آنها شود. اما آنها همواره این سوال وجود داشته برای شروع کسبوکار اینترنتی خود چطور وبسایت راهاندازی کنم؟ معمولا بین ساخت سایت با وردپرس یا PHP مردد هستند و نمیدانند کدامیک از دو روش فوق را برای ساخت سایت خود انتخاب کنند. برای برطرف شدن این تردید ابتدا باید به تعریف وردپرس و PHP بپردازیم و مزایا و معایب هر یک را بررسی کنیم. آنگاه با توجه به مزایا و ویژگیهای هریک انتخاب کنیم که از کدام ابزار برای ساخت وبسایت استفاده کنیم.
توجه داشته باشید وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا است که با PHP برنامه نویسی شده. منظور ما از PHP در این مقاله، ساخت سایت به صورت اختصاصی با زبان برنامه نویسی PHP و بدون استفاده از CMS های آماده نظیر وردپرس است.
وردپرس چیست؟
وردپرس (WordPress) یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) برای ساخت وبسایت است. درواقع سیستمهای مدیریت محتوا ابزارهای تحت وب هستند که از طریق آن میتوانید بدون دانستن دانش کد نویسی سایت خود را طراحی و پیادهسازی کنید. از میان سیستمهای مدیریت محتوا وردپرس از محبوبیت بیشتری برخوردار است. وردپرس با زبان PHP نوشته و ساخته شده. درواقع وردپرس یک سایت ساز اپن سورس (متن باز) و رایگان است که شما میتوانید با نصب وردپرس بر روی یک سرور بهراحتی و در چند دقیقه صاحب وبسایت شخصی خود شوید.
همانطور که گفتیم وردپرس به زبان PHP نوشته شده است و برای ذخیره اطلاعات از دیتابیس MySQL استفاده میکند. با توجه به اینکه وردپرس متن باز است اگر شما با دانش برنامهنویسی آشنایی داشته باشید به راحتی میتوانید امکانات و قابلیتهای مختلفی را در قالب خود و با کدهای HTML و CSS و یا به وسیله زبان PHP با تولید افزونه و پلاگینهای مختلف ایجاد کنید. وردپرس دارای قالبهای متعدد رایگان و غیر رایگان است که شما با استفاده از این قالبها میتوانید وبسایت فروشگاهی، وبسایت شرکتی، وبسایت آموزشی، وبسایت خبری، وبسایت موسیقی، وبلاگ و … خود را طراحی کنید. برای یادگیری وردپرس کافی است دوره رایگان وردپرس را مشاهده کنید. دوستانی بودند که فقط با همین دوره به درآمد ماهی 10 میلیون تومان رسیدند. چرا که طراحی سایت به صورت عملی را یاد گرفتند.
مزیت وردپرس نسبت به PHP
هروقت شما از یک سیستم استفاده کنید که این سیستم را افراد زیادی استفاده کنند، بنا به استفاده تعداد زیاد بازخوردهای زیادی نیز به سازنده آن سیستم داده میشود. امروز 40 درصد از وبسایتهای دنیا برپایه وردپرس هستند و فرض کنید هرروز چه تعداد اطلاع رسانی برای باگهای امنیتی و مشکلات و تغییرات مورد نیاز به تیم توسعه دهند وردپرس ارسال میشود؟ این دقیقا آماری است که برای انتخاب وردپرس یا PHP بسیار تاثیرگذار است.
هزینه راهاندازی سایت با وردپرس یا PHP
همانطور که گفتیم وردپرس یک سایت ساز رایگان است و برای دانلود و راهاندازی آن نیازی به پرداخت هیچگونه هزینهای نیست اما از آنجا که قالب وردپرس یک قالب ساده و بدون امکانات است برای طراحی و افزودن امکانات بیشتر به سایت وردپرسی خود نیاز دارید قالب و افزونه بخرید. البته قالبهای رایگان بسیاری وجود دارد. اما استفاده از قالبهای حرفهای امکانات بیشتری را برای شما فراهم میکند و از نظر UI و UX بسیار بهتر هستند. همچنین افزونه یا پلاگینهای رایگان بسیاری وجود دارد. مثلا برای پنل کاربری خود میتوانید از افزونه رایگان پنل کاربری استفاده کنید.
اما برای استفاده از بعضی از پلاگینها نیاز به پرداخت هزینه دارید که این هزینه خیلی زیاد نیست. در کل شما میتوانید تنها با پرداخت هزینهی کمی برای قالب و افزونه یک سایت، دامنه و میزبان سایت (هاست)، یک سایت با امکانات فوقالعاده داشته باشید.
نصب آسان و سادگی و راحتی در استفاده از وردپرس
نصب و راهاندازی وردپرس بسیار ساده و راحت است و شما تنها با چند ساعت وقت گذاشتن برای دیدن و خواندن مطالب آموزشی دوره رایگان وردپرس بهراحتی و بدون نیاز به یاد داشتن علم برنامهنویسی میتوانید وردپرس را نصب و سایت خود را راهاندازی کنید. همچنین وردپرس دارای محیطی بسیار ساده با عنوان پنل مدیریت است و کار کردن با آن راحت، دوست داشتنی و کاملا قابل شخصی سازی میباشد. باز هم در پاسخ به سوال وردپرس یا PHP باید بگویم، موضوع فقط سلیقه نیست! راحتی کارکردن با پنل مدیریت، قدرت و امنیت بالا، تعدد قالب و افزونهها، همه و همه از مهمترین دلایلی است که شما بهتر است از وردپرس استفاده کنید اما در کل سیستم اختصاصی ساخته شده با PHP نیز مزیتهای خاص خود را دارد.
بهروزرسانی مداوم در وردپرس یا PHP
یکی از مزیتهای فوقالعاده وردپرس بهروزرسانی مداوم و منظم آن توسط تیم توسعه دهنده وردپرس است. این ویژگی باعث میشود که در هر بهروزرسانی امکانات و قابلیتهای زیادی به وردپرس اضافه شود. همچنین این بهروزرسانیهای مداوم سطح امنیت سایت شمارا بالا میبرد.
در هر بهروزرسانی باگها و خطاهای امنیتی توسط تیم توسعه برطرف میشود و نسخه آپدیت شده وردپرس بهصورت رایگان در اختیار کاربران وردپرس قرار میگیرد. تقریبا بین دو تا سه بار در سال بهروزرسانیهای بزرگ وردپرس انجام میشود که این ویژگی باعث میشود کاربرانی که بین وردپرس یا PHP ماندهاند و نمیدانند کدام را انتخاب کنند، وردپرس را انتخاب کنند.با وردپرس شما میتوانید یک سیستم بهروز، با کمترین میزان باگ را داشته باشید.
ساخت انواع وبسایتها با وردپرس
با استفاده از وردپرس شما قادر هستید انواع وبسایتها را طراحی کنید اعم از وبسایت شخصی یا وبلاگ، سایتهای آموزشی، سایتهای خبری، سایتهای عکاسی، وبسایت موسیقی، وبسایتهای کاریابی و دهها نوع سایت دیگر… برای هرکدام از این سایتها قالبهای متنوع و مربوط به خودشان چه بهصورت رایگان و چه بهصورت غیر رایگان وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. بعضی از قالبها چند منظوره است.
سئو آسان وردپرس در مقابل سایتهای با سیستم اختصاصی
سئو (SEO) یا بهینهسازی موتورهای جستوجو به مجموعه فرایندهایی گفته میشود که هدف آن رسیدن به رتبه بالا در لیست نتایج جستوجوی گوگل است. امروزه سئو و یا بهینهسازی موتورهای جستوجو یکی از مهمترین دغدغههای وبمستران است که خوشبختانه وردپرس به دلیل داشتن افزونههای زیادی مانند رنک مث (Rank Math) و یوست سئو (Yoast Seo) فرایند سئو را برای وبمستران بسیار راحت کرده است. همچنین سایتهای وردپرسی بهراحتی میتوانند به ابزارهایی مانند گوگل وب مستر تولز (گوگل سرچ کنسول) و گوگل آنالیتیکس متصل شوند و از این طریق میتوان بهراحتی به آنالیز و تحلیل سایتها پرداخت که این خود عاملی برای بهبود و بهینهسازی موتورهای جستوجو است.
قابلیت منبع باز بودن یا اپن سورس بودن وردپرس
متنباز یا اپن سورس (Open Source) بودن یک نرمافزار به این معناست که به هر فردی این امکان را میدهد تا نرمافزار را ویرایش کند و تغییراتی را در آن ایجاد و یا امکاناتی را به آن اضافه کند. بنابراین اگر شما با علم برنامهنویسی و کد نویسی با زبان PHP آشنایی دارید میتوانید بهراحتی هر نوع شخصیسازی را روی سایت وردپرس خود انجام دهید. این ویژگی وردپرس یکی از مهمترین دلایل محبوبیت وردپرس در بین طراحان سایت است.
ریسپانسیو یا واکنش گرا بودن سایت شما
یکی دیگر از قابلیتهای خوب وردپرس ریسپانسیو بودن یا واکنش گرا بودن آن است منظور از ریسپانسیو بودن این است که سایت شما در صفحهنمایشهای مختلف و در ابعاد متفاوت بهدرستی نمایش داده میشود. یعنی در صفحهنمایش گوشی هوشمند یا تبلت یا لپتاپ و دیگر دستگاهها بسته به ابعاد آن بهدرستی نشان داده میشود و این امر تاثیر بسیار زیادی در سئو دارد.
به بیان سادهتر ریسپانسیو بودن به این معنا است که اگر شما سایت را با یک صفحهنمایش بزرگ مشاهده کنید تمامی المانها و چیدمان سایت شما به گونهای تنظیم شود که خوانایی وبسایت شما در این صفحه نمایش خوب و عالی باشد و همچنین برعکس این قضیه هم وجود دارد. یعنی اگر کاربر سایت شما از یک صفحه نمایش کوچک مانند موبایل برای مشاهده سایت شما استفاده کرد، سایت شما خوانایی خوبی داشته باشد به عبارت دیگر کاربر در سایت شما تجربه کاربری خوبی داشته باشد.
در دسترس بودن متخصص وردپرس برای اعمال تغییرات مورد نیاز شما
وقتی شما برای خرید گوشی میروید به شما میگویند برند سامسونگ را خریداری کنید. یکی از دلایل این پیشنهاد این است که سامسونگ در بازار خدمات پس از فروش بیشتری دارد و هروقت نیاز شد مشکلی را حل کند، در کمترین زمان ممکن میتوانید آن را مرتفع سازید. وردپرس یا PHP؟ این نیز از این قاعده مستثتنی نیست و باید بگویم متخصصین وردپرس و کدنویسانی که با وردپرس آشنایی دارند، بسیار بیشتر از زبان PHP است و شما میتوانید خیلی سریع تغییرات و مشکلات پیش آمده را اعمال و مرتفع کنید.
معایب وردپرس نسبت به PHP
همانطور که هر دارویی مزیت و عیبهایی به همراه دارد، وردپرس نیز از این قاعده مستثنی نیست. مثلا ممکن است شما دوست داشته باشید که یک سایت با قالب یا پلاگین کاملا اختصاصی داشته باشید که ممکن است مثلا از قالب شما چند نفری باهم استفاده کنند. برای رفع این مشکل هم پیشنهاد میکنم از قالبی استفاده کنید که بتوانید به وسیله المنتور تمام طراحی آن را مطابق با سلیقه خود بسازید.
توسعه محدود
یکی دیگر از معایب وردپرس توسعه محدود آن است. به این معنا که اگر شما بخواهید قابلیتی را به سایت خود اضافه کنید، باید ببینید که افزونه آن قابلیت وجود دارد یا نه؟ در صورت عدم وجود افزونه آن قابلیت شما ناچارید به یک برنامهنویس هزینهای را پرداخت کنید تا افزونه موردنظر شمارا بسازد.
زبان برنامه نویسی PHP
PHP یک زبان برنامهنویسی است که با استفاده از آن میتوانید به توسعه و طراحی وبسایتها و نرمافزارها و وب اپلیکیشنها بپردازید. این زبان برنامهنویسی وردپرس را قدرت میبخشد زیرا PHP یکی از قدرتمندترین زبانهای موجود برای برنامه نویسی سایت، پلاگینهای مختلف و وب اپلیکیشنها است. بنابراین برای طراحی وبسایت میتوانید از این زبان استفاده کنید. جلوتربه بررسی مزایا و معایب php میپردازیم.
مزایای PHP نسبت به وردپرس چیست ؟
از آنجایی که وردپرس نیز خود با زبان PHP نوشته شده، نمیتوانیم بگوییم وردپرس بهتر است یا PHP زیرا در کل کارایی این دو متفاوت است و هر یک مزیتهایی دارد. اما در انتها به مزیتهای مشترکی مانند امنیت بالا، سهولت در انجام کار، برطرف کردن نیازهای وبمستران میرسند.
اگر شما دوست دارید یک کسبوکار جدید با قابلیتهای جدید بسازید که وردپرس از پس آن بر نیاید، بهتر است یادگیری PHP را شروع کنید و سایت خود را خودتان طراحی کنید. اما تا امروز شما میتوانید حتی Market Place هم با وردپرس بسازید. پس PHP شما دیرتر به مقصد میرساند.
قابل استفاده در طراحی وب
زبان برنامهنویسی php یکی از بهترین زبانهای داینامیک میباشد که در سال 1994با هدف مدیریت وب سایت شخصی توسط Rasmus Lerdorf دانمارکی طراحی شد. از این زبان برای برنامهنویسی سمت سرور سایت استفاده میشود.
دارای انجمن فعال و بزرگ
یکی از ویژگیهایی که باعث محبوبیت زبان برنامهنویسی php میشود تیم توسعه و پشتیبانی وردپرس است این تیم همواره در تلاش است تا کد نویسی با این زبان برنامهنویسی را برای کاربران خود سادهتر کند.
یادگیری آسان php
یادگیری زبان php نسبت به سایر زبانهای برنامهنویسی بسیار راحت است. همچنین کاربردهای بسیار زبان php در حوزه طراحی وب سبب شده که این زبان برنامهنویسی مورد توجه بسیاری از افراد قرار گیرد.
معایب PHP
صرف زمان بالا برای طراحی سایت
معمولا برای ساخت سایت با زبان برنامهنویسی php نیاز به صرف زمان بیشتری نسبت به ساخت سایت با وردپرس است. زیرا این سیستم باید از ابتدا نوشته شود. بنابراین مدت زمان زیادی برای ساخت آن صرف میشود.
سئو دشوار سایت
سئو سایتهای PHP بسیار سخت تر از سئو سایتهای وردپرسی است. زیرا در وردپرس افزونههایی برای کمک به سئو سایت وجود دارد که متاسفانه سایتهای PHP از داشتن آن محروم هستند. یعنی باید این بخشها را اختصاصی بسازید.
جمعبندی
باتوجه به توضیحات داده شده در این مطلب و بررسی مزایا و معایب وردپرس و PHP به این نتیجه رسیدیم که طراحی وبسایت با وردپرس بسیار بهتر و مقرون بهصرفهتر و سریعتر خواهد بود. در حالت کلی اگر قصد دارید سایتی انعطافپذیرتر، مقرون به صرفهتر، دارای سئو مناسب و با امنیت بالاتری داشته باشید، توصیه ما به شما استفاده از وردپرس است.